Hur ökar man sin bostads värde?

När man köper en lägenhet eller ett hus behöver de allra flesta ta ett lån för att finansiera köpet. Man gör detta med förhoppningen om att den dag man säljer sin bostad, kommer värdet ha ökat, vilket gör att det blir en lönsam affär i slutändan. Under tiden finns det en rad saker man kan göra för att öka värdet på sin bostad och för att göra förutsättningarna vid en eventuell försäljning så bra som möjligt.

Ett av de bästa tipsen, som också kan vara välbehövligt även om man ska bo kvar i hemmet och inte har tänkt sälja det, är att måla om väggar, staket, lister och annat som ser lite slitet, blekt eller smutsigt ut. Att måla nytt blir en enorm uppfräschning för hemmet, och är samtidigt bland den billigaste och enklaste permanenta förändringen du kan göra. Det gör stor skillnad för vilket intryck bostaden ger som helhet, och kommer således även att göra stor skillnad för priset.open-house-1163358_960_720

En mer omfattande permanent förändring är renovering av badrum och kök. Om det är något man har tänkt göra i alla fall, för sin egen skull, är det bara att köra – då får man både fördelen av ett högre värde och fördelen av att få det hem som man vill ha. Om man däremot endast överväger att renovera badrummet eller köket för en försäljning, ska man kanske tänka igen. Det höjer visserligen värdet på bostaden, men man måste väga detta mot vad själva renoveringen kostar. Det kan vara en bra idé att kontakta en mäklare för att diskutera en eventuell renovering och vad det kan göra för värdet, innan man sätter igång att anlita hantverkare. Om man ändå bestämmer sig för att genomföra en renovering av badrummet kan man köpa badrumsmöbler och allt annat man behöver på Byggmax.se, för att hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt.

En tredje sak man kan göra inför en försäljning för att höja värdet är att göra om alla eventuella extra rum man har till sovrum. Fler sovrum innebär i princip alltid ett högre värde, så om man har möblerat om ett av barnens gamla sovrum till ett kontor eller något annat, kan det vara en bra idé att ställa in en säng i rummet igen.