Arkitektritade hus

De flesta hus byggda i modern tid har ritats av av en arkitekt. Ofta är det dock fråga om en modell som sedan massproducerats utan att köparen haft något inflytande på husets utformning. Konceptet ”arkitektritat hus” brukar istället syfta på hus som är särskilt anpassade efter de speciella villkoren på en tomt och de idéer som husets köpare har om sitt boende. Ett unikt hus, helt enkelt. I den här texten ska vi igenom vad fördelarna är med arkitektritade hus och vad man bör tänka på inan man anlitar en arkitektfirma.

Arkitektritade hus som investering

Ett Kändishem till salu brukar innebära stort intresse, inte minst i media. Inte sällan handlar det om extrema hus med udda lösningar. Sådana hem kan faktiskt vara svåra att sälja eftersom det inte finns så många köpare som är intresserade av att betala för udda speciallösningar. Om man vill investera och tjäna pengar på ett hus kan det alltså vara ett misstag att låta en arkitekt rita ett väldigt personligt hem. Om man däremot bygger ett hem som många kan tänkas uppskatta är etiketten ”arkitektritat” något som brukar höja värdet på fastigheten. Att välja en arkitekt eller en arkitektfirma som genomfört ett uppmärksammat projekt är också bra för husets värde.

Möjligheter med ett arkitektritat hus

Något som de flesta arkitekter är riktigt bra på är att planera ett hem så ljusinsläppet optimeras, samtidigt som fasaden med dess fönster och material ser naturligt ut på den plats där huset uppförts. Att köpa arkitektritat brukar innebära att arkitekten, i samråd med köparen, anlitar en byggfirma för att uppföra huset. Det kan även vara så att det är byggfirman som har en egen arkitekt. Oavsett vilket, så har du som är händig här en möjlighet att bestämma hur mycket du vill ha hjälp med. Vissa byggmoment kan du kanske utföra själv, för att få ner kostnaderna. Arkitektritat innebär ofta stor valfrihet när det gäller material, färger och finish på hemmets alla ytskikt och individuellt anpassade förvaringslösningar.