Fastigheter

Det finns väldigt många fastigheter runt omkring i Sverige. All mark i Sverige ägs av någon eller något, även sådan mark som går under allemansrätten eller som är nationalpark eller naturreservat. All mark i Sverige är indelad i fastigheter Det finns många bolag som köper och säljer fastigheter och tomter samt byggnader. En fastighet kan bestå endast av en tomt eller också endast av en byggnad, men det kan också vara en kombination där en byggnad och en tomt ryms inom samma fastighet och byggnaden finns någonstans på tomten, men inte på hela tomten.

Ett fastighetsbolag som finns är till exempel Riksbyggen och HSB men det finns ännu fler. Ett fastighetsbolag bygger inte nödvändigtvis husen på en tomt själva utan det kan man hyra in andra företag som kan göra. Men det behöver man kapital till. Man kan låna pengar utan inkomst visserligen , och man kan även bygga hus utan startkapital. Men ett lån utgör en risk. Att låna pengar till att bygga är kostsamt. Men det kan visa sig ge vinst i slutändan.

En intressant sak är även att en fastighet faktiskt kan vara tredimensionell, eller rättare sagt en fastighetsindelning. En fastighetsindelning kan vara tredimensionell. Men oftast är den tvådimensionell. En fastighet är inte samma sak som ett hus, en fastighet kan även vara till exempel ett stycke mark någonstans. Så man behöver vara tydlig med vad man menar och inte blanda ihop begreppen för mycket.

En fastighet som är ganska spännande i Sverige är den som ligger alldeles intill stationen i Stockholm för där ligger det mycket ståtliga stadshuset som med sitt höga torn ger en väldigt vacker utsikt över Stockholm. Stockholm är väl knappast de många och höga skyskrapornas stad så om man bor i ett högre hus i Stockholm så kan man ganska lätt blicka ut över resten av staden som inte har många hus i de centrala delarna som kan räknas som ens höghus utan snarare som vanliga kvarter med kontor och bostäder samt givetvis gott om affärer. Men stadshuset sträcker sig nästan 100 meter upp i luften.

Andra höga byggnader i centrala Stockholm på en väldigt attraktiv fastighetsplats är de fem skyskrapor som ligger i närheten av Sergels Torg. När de centrala delarna av Stockholm byggdes om kraftigt under 1950-talet och 1960-talet så togs spadtag och byggplaner påbörjades bland annat just för Segels Tog och dessa fem ståtliga och kolossala skyskrapor, som ändå med internationella mått mätt är väldigt låga. Skyskraporna är som sagt fem till antalet och står bredvid varandra. Många personer, men långt i från alla, menar dock att det var fel att riva de unika gamla kvarteren som fanns i Stockholm centralt innan vågen svepte in över Sverige med att bygga om centralt i storstäder. Det var inte endast i Stockholm som det byggdes om utan även i många andra svenska mellanstora städer och även i småstäder, och man byggde köpcentrum och parkeringshus när gamla låga byggnader skulle rivas. Gammalt fick ge plats för nytt, men det moderna var inte alltid enligt alla så vackert.