Fallande fastighetspriser

Fastighetspriserna är ett ständigt diskussionsämne här i Sverige. Är vi på väg in i en boprisbubbla med dramatiska prisfall? Frågan är befogad eftersom vi internationellt sett haft en väldigt lång uppgång och eftersom svenska hushåll är högt belånade. Prisförändringar påverkar alla som är på väg att köpa eller sälja en bostad. Nyligen har det tagits beslut om amorteringskrav och man är nu tvungen att betala av på nytecknade bolån. Detta är något som förväntas leda till sänkta bopriser, eller åtminstone till en lite lugnare uppgång, alltså en inbromsning som det brukar heta.

Problemet med fallande fasighetspris

Som fastighetsägare vill man givetvis att ens investering ska öka i värde. På så vis är man mer fri om livet skulle förändras. Den som sitter med ett högt bolån och kanske förlorar jobbet och behöver byta till ett billigare boende hamnar i en rävsax vid fallande fastighetspriser. I värsta fall går det inte att få tillbaka de pengar man har lånat från banken. Den drabbade riskerar personlig konkurs och även bankerna förlorar i det läget massor av pengar. Riskerna är såpass stora att de påverkar regeringens och riksbankens beslut. Att vi har extremt låga räntor är beror delvis på att ränteökningar får för svåra konsekvenser för så många hushåll.

Lägre räntekostnader vid lägre fastighetspris

Fallande fastighetspriser är fantastiskt för alla som har möjlighet att byta från hyresrätt till hus eller bostadsrätt. Om man både säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt spelar det inte så stor roll hur priserna rört sig. Fallande fastighetspriser kommer att innebära att fastighetsägare betalar mindre i ränta, eftersom de inte behöver låna lika mycket. Pensionärer är en grupp som kan få problem vid prisfall. Låt oss säga att de köpte sin bostad när priserna var höga och att de inte amorterat på sina lån. När barnen är utflugna och det är läge för mindre och mer praktiskt boende kan de kanske inte sälja och lösa lånen för bostaden.